Kaupunkiviljely käynnistyi Myllypurossa

586
kaupunkiviljely 1

Viljelysäkit käyttämättömällä lentopallokentällä Orpaanportaan vieressä.

Pääsiäisen aikaan asukastalo Mylläriin kokoontui joukko viherpeukaloita ja viherpeukaloinnista haaveilevia kaupunkilaisia. Kaikille myllypurolaisille avoimen kokoontumisen aiheena oli kaupunkiviljely, joka on viime vuosina herättänyt kiinnostusta niin eri puolilla Helsinkiä kuin muualla maailmassakin. Asukasiltaan osallistui reilut 20 aiheesta kiinnostunutta sekä Dodon kaupunkiviljelijöiden Joel Rosenberg, joka kertoi Dodon aikaisempien kesien viljelyhankkeista.

Keskustelun seurauksena päätettiin alkaa selvittelemään yhteisen viljelmän mahdollisuuksia ja käytiinpä illan päätteeksi pienellä kotiseutukierroksellakin tutkailemassa tarkoitukseen sopivia tontteja. Mukana oli myös Uudenmaan Marttojen puutarhaneuvoja Kirsi Mäkinen, joka sai vastailla monenlaisiin kaupunkiviljelyyn liittyviin kysymyksiin. Lopuksi päätettiin perustaa sähköpostilista sekä Facebook-yhteisö tiedotusta ja keskustelua varten.

Ensimmäisen kokoontumisen jälkeen alkoi selvitystyö, jonka aikana epätoivo meinasi iskeä useaan kertaan. Suurimpana haasteena oli löytää vapaa tontti, jota rakennukset ja lähes joka Myllypuron kolkassa kasvavat korkeat männyt eivät liikaa varjostaisi – ja jonka läheltä löytyisi vesipiste kastelua varten. Vihdoin, lähes kuukauden pituisen ja useamman ihmisen tekemän kartoitustyön tuloksena löytyi sopiva paikka, ja asiat alkoivat edetä nopeaan tahtiin. Myllymatkantieltä, ihan Orpaanportaan vieressä sijaitsevalta kerrostalojen pihalta bongattiin useampia vuosia käyttämättömänä ollut lentopallokenttä.

kaupunkiviljely 2

Muutaman päivän aikana saatiin aikaan sopimus Heka-Myllypuro Oy:n kanssa tontin käytöstä ja vesimaksuista, asiaa edisti suuresti talon asukastoimikunnan positiivinen vastaanotto! Sopimusten teossa apuun pyydettiin ja saatiin Myllypuro-Seura, joka toimi virallisena nimenkirjoittajana. Myllikän kaupunkiviljelysten käynnistämistä tuki myös Helsingin kaupungin Lähiöprojekti, joka lupautui kustantamaan ensimmäisen kesän vesimaksut sekä säkkihankinnat.  

Toukokuiseksi perjantaiksi sovittiin talkoot, tuona iltana kun saatiin paikalle Dodon avustuksella 10m³ multaa ja 20 viljelysäkkiä. Talkooväkeä ja -intoa riitti ja säkkien asetteluun sekä mullan kuljetukseen ja lapioimiseen heittäydyttiin antaumuksella. Mukana oli myllypurolaisia 2-vuotiaasta eläkeläisiin ja yhteistyö sujui kuin tanssi, vaikkakin kumpparit jalassa. Illan aikana saatiin ensimmäiset säkit täytettyä ja kylvötkin osittain alulle. Sateinen sääkään ei tuntunut talkoolaisia hidastavan.

Toukokuisina päivinä viljelyksillä on häärännyt monenlaista multasormea: niin kokeneita kuin kokemattomiakin viljelijöitä, naisia, miehiä, teinejä ja perheenäitejä, alusta asti aktiivisesti mukana olleita, myöhemmin mukaan tulleita ja sivummalta seuraavia. Ikäeroa nuorimman ja vanhimman viljelijän välillä on yli 80 vuotta, mutta viljelyksillä ikäerokin on vain plussaa. Mukana tohinassa on myös Myllypuron yläasteen ympäristöryhmäläisiä ja päiväkotejakin on houkuteltu osallistumaan.

kaupunkiviljely 3

Kylvöjen, istuttamisen ja kastelun lomassa moni on tutustunut uusiin ihmisiin, naapureihin ja Myllypuroonkin. Tiedot ja taidot ovat karttuneet niin puutarha-asioissa kuin tietotekniikassa ja kielissäkin. Kaupunkiviljely on konkreettisena ja kaikille avoimena toimintana osoittautunut jo ensimmäisten viikkojen aikana merkitykselliseksi, yhteisöllisyyttä luovaksi toiminnaksi!

Myllypuron kaupunkiviljelyksillä säkit on jaettu mukana olleiden kesken niin, että jokaisella halukkaalla on oma säkki ja vajaa puolet säkeistä on yhteisiä. Mukaan pääsee edelleen yhteissäkkejä hoitamaan, eikä mahdotonta ole myöskään selvittää uusien säkkien ja kenties viljelylaarienkin hankintamahdollisuuksia. Toivottavasti tulevina kesinä viljelyksiä nähdään eri puolilla Myllypuroa ja yhä useampi meistä kaupunkilaisistakin saa nauttia yhä viihtyisämmästä ympäristöstä, itse tuotetusta ruoasta ja toistemme hauskasta seurasta. Touhujamme seuraamaan pysähtyneiden ja juttusille tulleiden ohikulkijoiden perusteella kiinnostusta ainakin tuntuu olevan. Juttelemisiin, siis!

Lisää tietoa:

ksenia.peltovuori@gmail.com

http://www.kaupunkiviljely.fi

https://www.facebook.com/MyllypuronKaupunkiviljelijat