Mistä niitä tulee?

558

Mistä niitä tulee?

Dokumenttielokuva siitä, kun ihminen ja hyönteinen kohtaavat.

Olemme tekemässä YLEN, Suomen elokuvasäätiön ja AVEK:in rahoittamaa dokumenttielokuvaa kaupunkiasumisesta, tuntemattoman pelosta – ja kotien tuholaishyönteisistä.

Pääkaupunkiseudulla tehdään päivittäin kymmeniä tuholaismyrkytyksiä kerrostaloihin ja yksityisasuntoihin. Faaraomuurahaiset, turkiskuoriaiset, koit, torakat ja sokeritoukat ovat ei-toivottuja vieraita, joista halutaan eroon mahdollisimman nopeasti ja tehokkaasti. Missään muualla tuholaistorjunta-bisnes ei ole niin kannattavaa kuin Pohjoismaissa ja Suomessa. Silti asiasta harvoin puhutaan ääneen – monelle suomalaiselle hyönteinen kodissa on edelleen hävettävä asia. Aihe vaikuttaa pieneltä ja mitättömältä – hyönteisiä on aina ollut ja tulee aina olemaan siellä missä on ihmisiä. Silti hyönteisongelman kautta tulee usein esille suuria asioita ja tunteita: Kaupunkiasuminen kulttuurina, vieraan ja tuntemattoman kohtaaminen, suhde naapureihin jne.

Elokuvassa ”Tuholaisia” (työnimi) on kolme päähenkilöä, jotka ovat työnsä kautta päivittäin tekemisissä tuholaishyönteisten kanssa (mm. hyönteistutkija ja tuholaistorjuja). Lisäksi elokuvassa esiintyy pienissä haastatteluosuuksissa lukuisia kaupunkilaisia, nuoria ja vanhoja. Ajatus on tehdä elokuva ihmisistä ja yhteisöstä, jotka asuvat ’yhdessä isossa kerrostalossa’, ja näin kuvata samalla suomalaista yhteisöä. Etsimme elokuvaan  ihmisiä, jotka ovat joutuneet tekemisiin taloyhtiön tai kodin hyönteisongelman kanssa. Elokuvaan tulee lyhyitä kommentteja jopa 20 ihmiseltä, joten yhden ihmisen haastatteluosuudesta ei tule pitkä. Elokuvassa ei kerrota esiintyvien ihmisten nimiä.

KERRO MEILLE MILLAISTA ON ASUA HYÖNTEISEN KANSSA!

Olemme kiinnostuneet kaikenlaisista näkökulmista, ja tulemme mielellämme juttelemaan lisää kasvotusten.  Tätä viestiä saa levittää asiasta mahdollisesti kiinnostuneille.

Ystävällisin terveisin, elokuvan ohjaajat

Mina Laamo
0440 666 062                     
puh. mlaamo@uiah.fi          

Katja Lautamatti
puh.  040 721 7055
lautama@uiah.fi

Elokuvan tuottaa DoFilms Oy, ja sen suunniteltu ensi-ilta kevät-talvella 2007. Varsinaiset kuvaukset tapahtuvat syksyllä 2006.