Helsingin Uutiset 10.9.2006
Matalan kynnyksen takana mennään nuorten ehdoilla
Non Fighting Generation tarjoaa apua päihteiden ja väkivallan keskellä asuville.
Myllypurossa toimia Non Fighting Generation ry. (NFG) aloitti maaliskuussa projektit väkivaltaa kokeneille ja päihdeperheissä kasvaneille 12-18 vuotiaille nuorille.
Projekteja yhdessä vetävät Susanna Mikkilä ja Katja Vastamäki ovat jo aloittaneet yksilötapaamiset ensimmäiseen ryhmään valittujen nuorten kanssa. Ensimmäinen ryhmätapaaminen on parin viikon päästä. Ryhmä on tarkoituksella pieni, kolmesta kuuteen nuorta.
– Kyse on niin aroista asioista, että niistä on helpompi puhua pienellä porukalla, Vastamäki toteaa.
NFG ei järjestönä kuulu viranomaisverkostoon, joten sen ovella on matalampi kynnys.
– Meillä ei myöskään ole asiakasrekisteriä. Nuorella on myös mahdollisuus käydä ryhmässä anonyyminä. Kuntarajojakaan ei ole haluttu asettaa, Mikkilä kertoo.
Projektin tavoitteena on opettaa nuorille arvoja ja vahvistaa itsetuntoa.
– Yksi tavoite on rakentaa hyvä malli, jota voi hyödyntää myös muualla, Vastamäki sanoo.
Ensimmäisen ryhmän nuoret löytyivät sosiaaliviraston perhekeskusten kautta.
– Se on meille tärkeä linkki. Kuka tahansa voi kuitenkin ottaa yhteyttä. Esitteemme voi löytää koulujen seiniltä tai nuorisotaloilta. Läheinenkin voi soittaa, Mikkilä kertoo.
Projektin yhteistyötahoina on perhekeskusten lisäksi Ensi- ja turvakotien liitto ja Pääkaupungin Turvakoti ry. Rahoittajina toimivat RAY sekä Jenny ja Antti Wihurin rahasto.
Ryhmätapaamiset alkavat aina musiikilla. Toimintatapoja on monenlaisia, keskustelusta piirtämiseen.
– Meillä on käytössä muun muassa tunnekortit, joista nuori valitsee vaikka edellispäivän tunnetilaan sopivan kortin. Korteista puhutaan paljon, koska niiden tunnistaminen ja nimeäminen on monelle nuorelle vaikeaa, Mikkilä kertoo.
Ryhmät kokoontuvat kerran viikossa. Tapaamisiin kuuluu Vastamäen mukaan myös toiminnallista puolta.
– Saatamme esimerkiksi lähteä mikroautoilemaan. Ryhmässä mennäänkin pitkälti nuorten ehdoilla.
Nuori saa ryhmästä myös vertaistukea.
– Perheen ongelmat ovat niin vaikeita asioita, että niistä on vaikea kertoa edes parhaalle kaverille. Nuori näkee ryhmässä, että muutkin kärsivät samoista ongelmista, Vastamäki sanoo.
Päihteidenkäyttö ja väkivalta saattaa näkyä nuoressa muun muassa väkivallan normalisoitumisena.
– Nuori saattaa pitää esimerkiksi koulukiusaamista aivan tavallisena. Muita oireita ovat päihteiden väärinkäyttö, masennus ja itsetunto-ongelmat, Mikkilä kertoo.
Nuorten halu jutella asioista vaihtelee yksilökohtaisesti.
– Vaatii herkkyyttä tunnistaa, mitä nuori haluaa puhua. Usein on kuitenkin niin, että nuori puhuisi, mutta kukaan ei kuuntele, Vastamäki toteaa.
Ryhmät kokoontuvat NFG:n Helsingin Keskustoimistolla Myllypurossa, osoitteessa Kivensilmänkuja 2. Lisätiedot joka 020 755 8358 tai 020 755 8357.