Taiteilijoita, jazzia ja bluesia tänään Kivensilmässä

491
Oikealla planeetalla netti

TAITEILIJATAPAAMINEN GALLERIA KIVENSILMÄSSÄ
TÄNÄÄN 13.5.2015 KLO 17

Pekka Elomaa ja Lyhdyn työryhmä kertovat näyttelyprojektistaan.

DUO KALLE SALONEN KLO 18

Musiikkia galleriassa: laulua, jazzia ja bluesia.

Vapaa pääsy

Tervetuloa!

NÄYTTELY ”OIKEALLA PLANEETALLA” JATKUU 26.5.2015 SAAKKA

 

Valokuvia. Pekka Elomaa ja Lyhdyn työryhmä

“Ydinkysymykseni tähtikirkkaana yönä: Olenko oikealla planeetalla?” 
Vilho Lampi (1898–1936)

Helsingin lyhytaikaiskoti ja työpaja Lyhty ry on vuonna 1993 perustettu yleishyödyllinen, voittoa tavoittelematon yhdistys, joka tarjoaa kehitysvammaisille aikuisille asumis-, opetus- ja työpajapalveluja. Yhdistys palvelee noin sataa kehitysvammaista nuorta ja aikuista Helsingissä. Lyhty ry:n valokuvatyöpaja on toiminut vuodesta 2001 ja tuottanut useita näyttelyitä ja tapahtumia. 

Valokuvatyöpajoissa kehitysvammaiset opiskelijat tutustuvat valokuvauksen menetelmiin, historiaan ja ilmaisuun. Viikottaiset kokoontumiset, itsenäisesti suoritettavat valokuvaustehtävät, kuvista keskustelu, taidenäyttelykäynnit ja oman elämän kuvallinen taltiointi auttavat opiskelijoita hahmottamaan ympäristöään ja sijoittamaan itsensä paikkaan ja aikaan. 

Monilla oppimisvaikeuksista kärsivillä ihmisillä sanallinen kommunikaatio ei ole sujuvin viestinnän muoto. Valokuvalla voi korvata puheen puutteita ja käsitellä yhtä hyvin arjen asioita kuin suuria tunteita. Työpajojen tavoitteena on lisätä ja syventää niihin osallistuvien ihmisten taitoja ja tietoja sekä vaikuttaa projekteihin kosketuksissa olevien ihmisten asenteisiin.

Kuvaus- ja työskentelytilanteet herättävät mielenkiintoa ja toisilleen tuntemattomien ihmisten kohtaaminen helpottuu. Auttamisen kohteena olevat ihmiset saavat vuorostaan ohjata ja auttaa muita. Tämä lisää oman yhteiskunnallisen merkityksen ymmärtämistä ja ehkäisee syrjäytymistä. Toimintamme ei ole terapiaa, emme halua parantua mistään, vaan ottaa käyttöön erikoislaatuisuutemme ja parhaat taitomme. Tavoitteenamme on korkeatasoinen ja tinkimätön, älyyn ja tunteisiin vetoava taiteellinen toiminta ja tuotanto.

”Oikealla planeetalla”-näyttely kuvattiin Islannissa keväällä 2005. Työryhmän mottona oli liminkalaisen taidemaalari Vilho Lammen ihmetys: “Ydinkysymykseni tähtikirkkaana yönä: Olenko oikealla planeetalla?”

Työryhmään kuuluivat Juha Ruoho, Mikko Pulliainen, Pekka Valle, Petri Helander ja Pekka Elomaa.