Tonttivuokrat nousevat vuonna 2025

1987
as.ilta.230315.MS.crop.LR

Myllypuro-Seuran asukasillassa ma 23.3.2015 asukastalo Myllärillä oli tuttuun tapaan sali oli täynnä kiinnostuneita myllypurolaisia.

Kuva: Minna Suoknuuti

Myllypuro-Seuran puheenjohtaja Anja Malm avasi tilaisuuden todeten, että tänään katsotaan vähän pidemmälle tulevaisuuteen: millainen Myllypuro on meidän lapsillemme ja lastenlapsillemme. Siihen liittyvät niin tonttivuokrat, täydennysrakentaminen kuin koko Helsingin yleiskaavakin.

Kiinteistöviraston tonttiosaston päällikkö Sami Haapanen kertoi, että Myllypurossakin on odotettavissa kaupungilta vuokrattujen tonttien vuokrankorotuksia, kun pääosa nykyisistä sopimuksista (38 kerrostalotonttia) päättyy vuonna 2025. Nykyisten laskentaperusteiden mukaan arvioitu vaikutus asumiskuluihin kerrostaloissa on ensimmäisenä vuonna noin 0,84 eur/huoneistoneliö/kk ja 10 vuoden siirtymäajan jälkeen noin 1,68 eur/huoneistöneliö/kk. Pientaloissa kustannusnousu on hieman suurempi.

Kaupungilla on selvitetty mahdollisuutta tarjota vuokratontti taloyhtiön ostettavaksi vuokrankorotuksen vaihtoehtona. Tämä edellyttää kaupunginvaltuuston päätöstä noin vuonna 2024. Taloyhtiöt voivat saada rahaa myös täydennysrakentamisesta tontille, mikäli asemakaava mahdollistaa sen. Tällöin uudisrakennukselle muodostetaan oma tontti ja samalla vanha tontti pienenee, mikä osaltaan vähentää kustannuksia jatkossa.

Myllypuron kaavoituksesta vastaava kaupunkisuunnitteluviraston toimistopäällikkö Anri Linden mainitsi, että Myllypuron täydennysrakentamisen periaatteet ovat parhaillaan valmistelussa. Myllypuroa hoitava asemakaava-arkkitehti Mikko Näveri esittäytyi tilaisuudessa ensi kertaa myllypurolaisille.

Kaupungin tavoitteena on tiivistää Myllypuroa, mutta mitään kivikaupunkia ei vehreästä lähiöstä olla tekemässä, sanoi apulaiskaupunginjohtaja Anni Sinnemäki, joka kertoi myös nuoruusaikaisia muistojaan vierailuilta myllypurolaisten kaverien luona.

Helsinkiin odotetaan satojatuhansia uusia asukkaita lähivuosikymmenten aikana. Suuret satama- ja ratapiha-alueet on jo kohta käytetty. Parhaillaan valmisteltavassa yleiskaavassa tutkitaan kaikki mahdolliset paikat asuntojen ja työpaikkojen lisäämiseksi. Uutena ideana ovat kaupunkibulevardit nykyisten sisääntuloväylien päissä. Myllypuro-Seuran ehdotus myös Kehä I:n pään muuttamisesta tällaiseksi kaupunkibulevardiksi on siksi herättänyt myönteistä huomiota, kehui Sinnemäki.

Kaupunkisuunnitteluvirasto käsittelee kesän ajan yleiskaavan luonnokseen saamaansa palautetta ja tekee sen pohjalta uuden ehdotuksen syksyllä. Valtuusto päättänee uudesta yleiskaavasta vuonna 2016.

Myllypuro-Seura järjestää jatkossakin asukasiltoja ajankohtaisista teemoista. Ehdotuksia käsiteltäviksi aiheiksi ja kutsuttaviksi alustajiksi voi lähettää puheenjohtajalle sähköpostilla myllypuroseura@gmail.com.