YTV esittelee jätteenpolttolaitosta

339

Jätteenpolttolaitoksen suunnittelu etenee aikataulussaan. Ympäristövaikutusten arviointi on valmistumassa ja tuloksia esitellään marraskuun alussa asukkaille.

Vantaan ja Helsingin yleisötilaisuudet pidetään seuraavasti klo 18 – 20 välisenä aikana 5.11. Länsimäen koulu, Pallastunturintie 25 – 27 Vantaa, Långmossabergen ja 6.11. Korttelitalo Nalli, Nallikuja 3 Helsinki, Kivikko

Jätevoimala polttaa aikanaan 250 000 – 300 000 tonnia sekajätettä vuodessa. Se tuottaa sähköä ja lämpöä, joka käytetään joko teollisuudessa tai kaukolämpönä. Poltettava jäte on pääosin kotitalouksissa syntyvää jätettä, josta on lajiteltu erikseen kierrätykseen kelpaava materiaali.

Kaatopaikalle viedään entistä vähemmän tavaraa.

Kaatopaikat eivät uusien määräysten mukaan voi jatkaa enää nykyisellään. Biojätteen määrä pitää saada dramaattisesti vähenemään.

Suomessa asetettiin jo vuonna 2005 tavoitteeksi hyödyntää jätteestä 70 prosenttia. Vain 30 prosenttia saisi mennä kaatopaikalle. Mutta tavoitteesta ollaan roimasti jäljessä. Kaatopaikalle menee jätteestä 60 prosenttia, kierrätykseen 30 ja energiaksi vain noin 10 prosenttia.

Hyötykäytössä ei päästä tavoitteeseen ilman energian hyödyntämistä. Muualla pohjoismaissa siitä on hyviä kokemuksia. Tanskassa vain alle 10 prosenttia sekäjätteestä päätyy kaatopaikalle.

Kyläsaari vain paha muisto

Uudessa voimalassa käytetään parasta mahdollista tekniikkaa, joten se ei aiheuta hajuhaittoja ympäristöön. Helsingin Kyläsaaren parikymmentä vuotta sitten puretun jätteenpolttolaitoksen kaltaisia hajupommeja ei ole tulossa, koska päästöt ovat vain murto-osa siitä, mitä EU:n ja Suomen lainsäädäntö sallii.

Liikenne jä päästöt

Jätteenpoltto askarruttaa varsinkin niiden asuinalueiden asukkaita, joiden alueelle voimalaa on suunniteltu. Kuitenkin 85 prosenttia pääkaupunkiseutulaisista pitää hyödyntämistä hyvänä ratkaisuna, mutta omille nurkille sitä ei haluta. Viime kevään yleisötilaisuuksien mukaan liikenne ja päästöt kiinnostivat eniten asukkaita. Ja nyt marraskuussa asukkaat saavat arvioida selvityksen tuloksia.

Paikka tarkassa syynissä

Sijoituspaikkavaihtoehtoja oli alussa huomattavasti enemmän kuin valitut viisi paikkaa. Keskeisintä näiden viiden valinnassa oli hyvät liikenneyhteydet suurien liikenneväylien varrella ja läheisyys olemassa olevaan kaukolämpöverkkoon ja alueella piti olla jo ennestään teollista toimintaa.

Kumppanuus hankkeessa kiinnostaa.

Polttolaitoksen tuottaman sähkön ja lämmön hyödyntämisestä neuvotellaan eri energiayhtiöiden kanssa. Kumppanuus hankkeessa on kiinnostanut yrityksiä. Hankintamenettelyyn ilmottautui syyskuun loppuun mennessä Fortum, Helsingin Energia, Lahti Energia, saksalainen MVV Umwelt, Vantaan Energia ja ranskalainen Veolia Environmental Services. Lisäksi M-Realin Mangis Voiman puitteissa jätettiin useita hakemuksia.

YTV:ssä ei olla yllättyneitä eurooppalaisten yhtiöiden kiinnostuksesta. Ne ovat toteuttaneet vastaavanlaisia hankkeita eri maissa.

Ympäristövaikutusten arviointi päättyy ensi vuoden alkupuolella, jolloin Uudenmaan ympäristökeskus antaa oman lausuntonsa. Jätteenpolttolaitoksen sijoituspaikka ratkennee tämän jälkeen.